sâmbătă, 9 ianuarie 2010

d`ale gurii

...e primul meu post in haine de bucatareasa (sefa!!). Nu sunt un dezastru in bucatarie, iar cunoscatorii pot confirma asta. Iar de data asta am hotarat sa va dezvalui si voua o reteta foarte simpla si extrem de gustoasa: vestita tarta cu ceapa (saseasca).

Pentru asta, avem nevoie de: 150 ml lapte (se incalzeste in prealabil, foarte putin, cat sa nu arda), un sfert de pachet de unt, o jumatate de lingurita de sare, 250g de faina (eu am folosit integrala), 1 kg de ceapa alba, drojdie proaspata (putin mai mult de jumatate din pachetelul din imagine), un galbenus de ou, un varf de lingurita de piper si o ceasca de smantana.



Se taie o felie de slanina bucatele mici si ceapa cuburi nu foarte marute (cam jumatate de unghie). Se pun in tigaie si se lasa ceapa la calit cam 20 min la foc mic. (Reteta originala este doar cu ceapa, insa se poate adauga, dupa gust, cam orice ingredient folosit pentru pizza. Noi de asta data am folosit ciuperci proaspete, pe care le-am taiat cuburi mai maricele si le-am pus la calit).



Pentru aluat dizolvam drojdia cu o lingurita de zahar (da, zahar), apoi turnam laptele usor incalzit si ametecam. Se adauga acest amestec in vasul cu faina, punem sarea si untul, si incepem sa framantam, dupa care il tinem jumatate de ora la cald pentru a-si dubla volumul.
Ultimul pas inaintea devorarii este intinderea aluatului, pe masa pe care am presarat putina faina, apoi asezarea lui in tava. Apoi intindem ceapa calita, (ciupercile si alte ingrediente, daca e cazul) si turnam deasupra galbenusul de ou batut cu piper, sare si smantana, pentru a lega compozitia. Totul intra mai apoi la cuptor, la foc mic, pentru 25-35 de minute.






Intre timp, am pregatit si desertul. Avand in vedere ca fructele sunt "medicamentele" mele, evident si desertul contine fructe. De aceasta data am scormonit prin congelator si am gasit zmeura, editie 2009 (da, productie "proprie", nu injectata :)) ). Asa ca spuma de zmeura mi s-a parut cea mai potrivita alegere. Evident, asezonata cu alte tipuri de fructe ;))
Se decongeleaza zmeura, se adauga zahar (a mea deja avea zahar, asa l-am congelat), dar in caz de nevoie se mai poate adauga. Batem un albus cu putin zahar pana il ia naiba :D, aaa pardon, pana se face spuma :d (daca exista preferinte, se pot adauga direct in compozitie alte fructe sau esente: rom, vanilie, etc; eu le-am lasat simple). Apoi se amesteca toate astea si se bate cu mixerul pana cand compozitia este una consistenta, sa nu cada de pe lingura.





Eu am pregatit un mic platou pentru copii din vecini (le-a placut al naibii de tare!!!), si a iesit cam asa: (ananas, banane, kiwi, rodii, mandarine si portocale).




A, da, si "ca sa nu uitam de ce-am venit", vorba aia, iata si faimoasa tarta:




Dragii mei, cam asta a fost... nu cred ca mai are sens sa va arat cum arata tava sau cosul cu fructe la ora asta :)), dar va recomand reteta, pentru iubitorii de ceapa calita!

Pentru obiectii...ma gasiti aici!
Cu bine,
Bya

PS: sterge-ti-va buzele, ca va picura pe la coltul gurii pe tastatura :))

6 comentarii:

  1. aaa, cioc-cioc! am revenit cu scuzele de a ignora pe rand din poze: oala cu supa aflata pe aragaz, floara din geam, paharul cu cafea, cuptorul cu microunde, cei doi cartofi fierti, si calendarul de pe perete!!! :)) dar era de reclama, sa vedeti ca avem :))
    Bya

    RăspundețiȘtergere
  2. data viitoare sa imi dai si mie o bucata de tarta

    RăspundețiȘtergere
  3. :)) veniti si voi, puneti mana si curatati si taiati ceapa (nu e usor sa stii!!!), si va dau si voua =))

    RăspundețiȘtergere
  4. nu m-ai nimerit cu ceapa calita :)
    de fapt nu-mi place ceapa in nici o mancare, imi place sa fie acolo sa dea gust da sa n-o vad :)
    in schimb imi place sa musc din ea ca din mar, cu sare, mai putin cozile la aia verde care nu le manc niciodata. iar prazu rules!

    RăspundețiȘtergere
  5. mai cunosc pe cineva cu aceeasi problema, Trex!
    si nu-mi pot explica de ce, dar pana la urma nici eu nu mananc racitura :))
    atunci inlocuim ceapa calita cu...cascaval. e ok asa? :p
    Bya

    RăspundețiȘtergere
  6. Ai mai uitat sa precizezi: "aceasta postare contine plasare de produse" :)) Faci reclama la lapte si smântâna... :))) Glumesc dragutza

    RăspundețiȘtergere